Welke tafeltennistafel heb ik nodig?

Hoe kies je een tafeltennistafel?

Vind de beste tafeltennistafel voor jouw behoeften met deze koop tips.
Om je tafeltennis spel goed te kunnen spelen moet je de tafel vinden die het beste bij je past. Tafeltennistafels verschillen in functies, materialen, afmetingen en nog veel meer. 

Allereerst moet je weten of je een binnen tafel nodig hebt of een buiten tafel. We hebben het kiezen al eenvoudig gemaakt door de tafels in te delen in categorieën (indoor/outdoor en beginner/professioneel). Ook geven we de tafels een aanduiding van S1 tot S8. Wat staat voor:

INDOOR:

S1 line: Beginners
S2 line: Recreatie
S3 line: Snelle Spelers
S4 line: Veelvuldig gebruik
S5 line: Semi Wedstrijd
S6 line: Training 
S7 line: Internationale Wedstrijden
S8 line: World Class 

OUTDOOR:

S1 line: Beginners
S2 line: Recreatie
S3 line: Snelle Spelers
S4 line: Veelvuldig gebruik
S5 line: Semi Wedstrijd
S6 line: Training 
S7 line: Internationale Wedstrijden
S8 line: World Class 

Mocht u meer interesse hebben om gericht te kiezen kunt u ook op onderstaande zaken letten:

 

TAFELS

VOLLEDIGE MATEN
Een standaard tafeltennistafel is 2,5 meter lang, 2,5 meter breed en 2,5 meter hoog. Een tafel van volledige afmetingen is de beste keuze voor iemand die het spel ernstig neemt en de ruimte heeft voor een meer permanente opstelling in zijn huis.

VERSTELBARE HOOGTE
Als u wilt dat uw kleintjes zich kunnen uitleven op ware grootte, is een in hoogte verstelbare tafel een goede keuze. Deze tafels hebben poten die de hoogte van de tafel kunnen verlagen of verhogen. Dit is handig voor kleinere spelers om het volledige speeloppervlak te kunnen benutten, maar toch nog de bal te kunnen bereiken als er dicht bij het net wordt gespeeld.

KEN DE GRENZEN
Tafeltennis wordt meestal beschouwd als een binnensport, maar kan ook buiten worden gespeeld, maar alleen als u de juiste tafel hebt. Tafels voor binnen gebruik zijn gebruikelijker en goedgekeurd voor competitiespel, maar door hun materialen, vaak multiplex, spaanplaat en plastic, kunnen ze kromtrekken of beschadigd raken door de zon en andere weersomstandigheden.

Om dit te voorkomen, moeten zij die buiten willen spelen investeren in een outdoor-specifieke tafel. Deze tafels worden geleverd met weerbestendige speeloppervlakken en zijn gemaakt van beton en aluminium. Outdoor modellen hebben vaak een dunner bovenblad, wat de stuit van de bal kan beïnvloeden (meer daarover later). Het is ook belangrijk om te weten dat een tafeltennistafel voor buiten een hogere prijs heeft dan een gelijkwaardige tafel voor binnen.

BEGRIJP HET ONDERSTEL
Tenzij u een ombouwblad koopt, is een belangrijk element van uw tafeltennistafel het onderstel, dat bestaat uit het ondersteunende frame onder de tafel. De meeste hebben wielen, maar andere kunnen permanent worden bevestigd. Er zijn twee belangrijke onderstellen:

EEN ONDERSTEL
Deze tafels hebben een onderstel dat uit één stuk bestaat en waarmee de tafel uit één stuk kan blijven en in het midden kan worden ingeklapt. Soms wordt naar dit ontwerp verwezen als een "rollaway". De voordelen van een tafel uit één stuk zijn dat je de helften gemakkelijk kunt uitlijnen en dat je hem zelfs halfopen kunt gebruiken om alleen te oefenen. Dit ontwerp kan echter veel bergruimte innemen.

TWEEDELIG
Deze tafels zijn in afzonderlijke helften verdeeld, wat het opbergen vergemakkelijkt en ruimtebesparend maakt. Maar deze modellen kunnen moeilijker zijn om uit te lijnen en te beginnen spelen. Elke zijde kan zijn eigen set wielen hebben, of de wielen kunnen in de midden rand van de tafel verwerkt zijn.

KRASSEN OP HET OPPERVLAK
Een factor die de prijs van uw tafeltennistafel zal bepalen is de dikte van het oppervlak, die varieert van 12mm tot 25mm. Tafelbladen met een dunner oppervlak hebben de neiging minder te stuiteren. Naarmate de dikte toeneemt, neemt ook het stuitervermogen toe. Over het algemeen geldt: hoe dikker het oppervlak, hoe hoger de prijs. Casual spelers kunnen wegkomen met een dunner oppervlak dan degenen die op zoek zijn naar wedstrijdtraining.

NET
De meeste tafels worden geleverd met een net inbegrepen, maar andere vereisen een afzonderlijke aankoop. Netten kunnen op drie manieren aan een tafel worden bevestigd: permanent bevestigd, met een veerklem of met een schroefklem.