Uitleg over tafeltennis

Hoe win je een potje tafeltennis?

Een partij tafeltennis wordt gespeeld tot één speler 11 punten heeft gescoord.
Als het spel gelijk opgaat en de score is 10-10 (of deuce, zoals wij het noemen), moet de winnaar met twee punten verschil winnen.
Een game kan bijvoorbeeld duren tot 12-10, 15-13 of zelfs 23-21.
Vroeger werden games gespeeld tot de eerste speler 21 punten had gescoord, maar die regel werd door de ITTF in 2001 veranderd in 11 punten.

Hoe lang duurt een wedstrijd?

Een wedstrijd kan het best een oneven aantal games zijn: 3, 5 of 7, maar de meeste mensen spelen 5 games. Afhankelijk van het niveau van de speler kan een wedstrijd in aantal minuten duren. 

Hoeveel keer serveert een speler?

Elke speler krijgt twee opeenvolgende opslagbeurten, en het wisselt af tot een van de spelers 11 punten scoort, tenzij er een deuce is (10:10).
In dat geval krijgt elke speler slechts één opslagbeurt en wordt er afgewisseld totdat één van de spelers een voorsprong van twee punten heeft om de game te winnen.

Waar moet ik staan om te beginnen?

Als u serveert, moet u achter de eindlijn van de tafel staan, en de bal moet zichtbaar zijn, en boven het tafeloppervlak uitsteken. De ontvanger kan gaan staan waar hij of zij dat goed acht.
Het is dus volkomen legaal om te serveren van ver buiten de zijlijnen van de tafel, op voorwaarde dat de bal achter de eindlijn blijft bij het begin van de opslag.
In de praktijk wordt dit niet vaak gedaan, omdat het de serveerder uit positie kan brengen voor de rest van de rally.

Wat als de bal tegen het net aan komt?

Als tijdens een opslag de bal het net raakt maar toch aan de andere kant van de tafel stuitert, is het punt een LET (wat betekent dat het moet worden overgespeeld). Indien de bal het net raakt en niet op de andere helft van de tafel terechtkomt, krijgt de ontvanger automatisch een punt toegekend.

Indien tijdens een rally de bal het net raakt maar nog steeds aan de andere kant van de tafel stuitert, gaat de rally verder, maar indien de bal het net raakt en niet de andere helft van de tafel bereikt, krijgt de ontvanger automatisch een punt toegekend.

Wat als de bal de tegenstander raakt?

Laten we het eenvoudig houden en zeggen dat je nooit, in geen enkele situatie, de bal mag slaan als die niet eerst jouw kant van de tafel heeft geraakt. Dat staat bekend als volley of "obstructie", en is een illegale slag in tafeltennis. Als je dit doet, verlies je het punt.

Om het makkelijker te onthouden, laten we het zo zeggen: je mag de bal niet slaan terwijl hij op weg is om op de tafel te stuiteren. Als je dit wel doet, en je belemmert de weg van de bal (of het nu met je batje is of met een deel van je lichaam), dan krijgt je tegenstander een punt.

Mag ik de tafel aanraken?

Indien u tijdens een rally met uw vrije hand (de hand die geen batje vasthoudt) een tafeloppervlak aanraakt, krijgt uw tegenstander automatisch een punt toegekend. Dit geldt ook als u de tafel beweegt met iets dat u draagt of draagt.